Assertiviteit ontwikkelen

Ontwikkelen van assertiviteit

Bij WorkBoost helpen we je assertiviteit te ontwikkelen. Identificeer je betekenis van assertiviteit, verander je innerlijke dialoog, wees duidelijk en concreet in communicatie, oefen geleidelijk en vraag feedback voor groei.

Assertiviteit is een belangrijke vaardigheid die in veel aspecten van ons leven van pas komt, of het nu gaat om ons werk, onze relaties of ons persoonlijke leven. Toch kan het voor veel mensen lastig zijn om assertief te zijn. Dit kan leiden tot frustratie, stress en gemiste kansen. Gelukkig is assertiviteit een vaardigheid die te ontwikkelen is. Bij WorkBoost zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van kennis, gedrag en zelfvertrouwen, en we willen graag onze tips delen voor het ontwikkelen van assertiviteit.

Identificeer wat assertiviteit voor jou betekent

Assertiviteit kan voor iedereen iets anders betekenen, afhankelijk van de context en de persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen beschouwen assertiviteit als het uiten van hun mening zonder aarzeling, terwijl anderen het zien als het opkomen voor hun rechten en behoeften. Identificeer wat assertiviteit voor jou betekent, zodat je een duidelijk doel voor ogen hebt.

Verander je innerlijke dialoog

Onze innerlijke dialoog kan een grote invloed hebben op ons gedrag en onze gevoelens. Als je negatief tegen jezelf praat, kan dit je onzeker maken en ervoor zorgen dat je niet assertief durft te zijn. Probeer daarom bewust te zijn van je innerlijke dialoog en deze te veranderen naar positieve en ondersteunende gedachten. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik heb het recht om mijn mening te uiten” of “Het is oké om voor mezelf op te komen”.

Wees duidelijk en concreet

Het gaat niet alleen over het uiten van je mening, maar ook over het communiceren van je behoeften en grenzen. Wees duidelijk en concreet in wat je wilt en verwacht. Vermijd vage of algemene bewoordingen en geef specifieke voorbeelden. Bijvoorbeeld: “Ik wil dat we onze vergaderingen voortaan op een ander tijdstip plannen, omdat ik dan meer tijd heb om aan mijn taken te werken.”

Oefen met kleine stapjes

Het ontwikkelen van assertiviteit kan een uitdaging zijn, vooral als je het niet gewend bent om jezelf uit te spreken. Begin met kleine stapjes en oefen in situaties die niet te stressvol zijn. Bijvoorbeeld: vraag de ober om een glas water bij te vullen of vraag je collega om wat rustiger te praten. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt.

Vraag om feedback

Vraag om feedback van mensen die je vertrouwt en respecteert. Je kan hen vragen hoe ze jouw assertiviteit ervaren en welke verbeterpunten er nog zijn. Feedback kan je helpen om je vaardigheden verder te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te vergroten.

Meer weten?

Vraag een demo aan of ontvang een brochure!

WorkBoost tilt de ontwikkeling binnen jouw organisatie naar een hoger niveau. Wil jij hier direct mee aan de slag of nog wat meer informatie hierover? Vraag een demonstratie aan en/of ontvang een brochure!